1961.

Početak jedne dobre priče...

Te je godine Gagarin postao prvi čovjek u svemiru, četiri čupavca iz Liverpoola održala su svoj prvi nastup, a Zagrepčani su slavili osvajanje Oscara za animirani film. Početak je to mnogih dobrih priča, a jedna od njih je i ona o toplom, hrskavom kruhu koji zahvaljujući obitelji Mikelec već više od šezdeset godina stiže na zagrebačke stolove - priča o Pekari Dubravica.

1961.

Franjo i Stjepan Mikelec počinju s pečenjem kruha u prizemlju obiteljske kuće u Dubravici

1962.

Nabava prvog dostavnog vozila - kombija; do tada se kruh prevozio u pletenim košarama, konjskom zapregom

1963.

Prva strojna mjesilica za tijesto zamjenjuje ručno miješenje u drvenim koritima

1981.

Pekara se proširuje i postavljaju se nove, veće peći

1996.

Počinje s radom prva linija za bijeli i polubijeli kruh

1998.

Izgrađuje se silos za skladištenje i doziranje brašna

2000.

Asortiman se obogaćuje proizvodnjom tjestenine

2001.

Otvara se prva vlastita poslovnica, na tržnici u Zaprešiću

2005.

Novi pogon u Zaprešiću, jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe, započinje s radom

2012.

Dubravica stiže u samo srce Zagreba – otvara se poslovnica u Gajevoj ulici, u blizini popularne Špice

Dubravica

dom najfinijih zalogaja

Da biste znali kamo idete, morate znati odakle ste krenuli. Mi u Dubravici prošli smo dug put od obiteljskog obrta do moderne tvrtke prepoznate po uspješnom spajanju tradicije sa suvremenim pekarskim trendovima. Do svega što smo do danas postigli vodila nas je jedna nit koju zasigurno nastavljamo slijediti i u godinama koje su pred nama - duboka i iskrena strast prema pekarstvu.

36

poslovnica

110

proizvoda

402

zaposlenika

63

godina s vama

Tri stupa na
kojima gradimo
Dubravicu

Tradicija

Naš kruh i peciva nastaju po prokušanoj izvornoj recepturi pri čemu koristimo lokalne sastojke i pripremu koja uključuje puno uloženog truda i ručnog rada naših vrijednih pekarskih radnika, a tu je i tradicionalna šamotna podloga u peći koja daje onaj neponovljiv okus tako dobro poznat iz djetinjstva. Jer jedino poštujući znanje i iskustvo prethodnih generacija može nastati kruh kojim bi se ponosili i naši stari.

Kvaliteta

Pomno birana brašna svježe samljevena u domaćim mlinovima, voda oplemenjena posebnom metodom vrtloženja kako bi stekla svojstva prirodne izvorske vode, brižno uzgojena prirodna predtijesta i kisela tijesta te blagi dodir vrhunske suvremene tehnologije. Samo najbolji sastojci i metode dovoljno su dobri za kruh iz Dubravice, kruh okrunjen kvalitetom.

Inovativnost

Recepture i metode izrade kruha, koje je naš osnivač Franjo Mikelec osmislio prije više od 60 godina, njegujemo još i danas te ih stalno nadograđujemo u skladu s novim spoznajama o prehrani i zahtjevima potrošača. U posebno uređenoj maloj pekari mijesimo i pečemo probne uzorke kruha i peciva, kako bi unaprijedili neki od postojećih proizvoda ili razvili potpuno novi. Tako su nastali naši jedinstveni i inovativni proizvodi kao što su punozrnati delikates kruh, špek rolice, topli sendviči...

Kako nastaje
fini kruh iz Dubravice?

Kako nastaje fini kruh iz Dubravice?

1.

Priprema sastojaka

U pripremi tijesta koristimo najkvalitetnija brašna, svježe samljevena u lokalnim mlinovima, koja sazrijevaju više tjedana u posebnim silosima. Voda, neposredno prije dodavanja u zamjes, prolazi posebni postupak vrtloženja kako bi stekla svojstva prirodne izvorske vode. Takva voda stimulira rad kvasca što doprinosi stvaranju bogatije arome u tijestu te boljem vezanju vode s brašnom. Rezultat je produljena svježina kruha.

2.

Zamjes tijesta

Uz osnovne sastojke kruha: brašno, vodu i sol, mi gotovo u svaki naš zamjes dodajemo jednu od desetak vrsta bubrenih masa, predtijesta ili kiselog tijesta koja svakodnevno uzgajamo i njegujemo. Kruh proizveden takvom indirektnom metodom, uz dodatak kvasnog predtijesta, odlikuje se boljom aromom i svježinom, dok dodatak kiselog tijesta dodatno omogućuje lakšu probavljivost kruha i bolju iskoristivost važnih mineralnih tvari i proteina te smanjuje glikemijski indeks kruha i produžuje njegovu trajnost.

3.

Fermentacija tijesta u masi

Umjesto uobičajenog industrijskog postupka u kojem fermentacija tijesta u masi traje dvadesetak minuta, mi u Dubravici preferiramo takozvano dugo vođenje tijesta s vrlo malim udjelom kvasca koje traje puno duže - čak do četiri sata. No, čekanje se isplati. Ova metoda fermentacije uzvraća nam izvrsnim kruhom fine, aromatične i podatne sredine.

4.

Oblikovanje

Nakon fermentacije tijesto se dijeli u manje komade, ovisno o vrsti kruha, a zatim ga znalački oblikuju naših iskusni pekarski majstori. Svaki kruh tako prođe nekoliko puta kroz njihove vrijedne ruke i zahvaljujući tom čarobnom dodiru, postaje pravo malo remek djelo pekarskog zanata.

5.

Završna fermentacija prije pečenja

Standardna završna fermentacija kruha i peciva traje oko sat vremena, no mi neke vrste kruha fermentiramo u specijalnim rashladnim komorama i do 12 sati, dok sva peciva prije pečenja odleže minimalno 24 sata. Na taj način kruh i pecivo mogu razviti puni okus, aromu i bogatu teksturu. Baš kao i kod dugo fermentiranih vrhunskih sireva, naš kruh često ima sredinu s većim i nepravilnim rupama koje nastaju upravo tijekom sporog i dugotrajnog nakupljanja plinova u porama tijesta, a predstavljaju garanciju vrhunskog gurmanskog doživljaja.

6.

Pečenje

Nakon fermentacije, oblikovani i nadignuti kruhovi spremni su za pečenje. Peku se u posebnoj peći, direktno na šamotnoj podlozi, bez dodatnog strujanja zraka. Takva je peć najsličnija tradicionalnoj krušnoj peći na drva te daje kruhu savršenu hrskavu koru i onaj prepoznatljivi domaći okus. Svježe pečeni kruh dostavljamo u naše pekarnice čak tri puta dnevno, dok primjerice baguette, peciva i lisnata peciva pečemo na samom prodajnom mjestu, tijekom čitavog dana, kako bi kupce dočekali dok su još zamamno vrući.


1.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Kontakt

Tel: 01 3340 480
Besplatni info telefon: 0800 606 605
Fax: 01 33 999 33
E-mail: info@pekara-dubravica.hr

Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više pročitajte ovdje.

U redu